top of page

KISSALAR

“Kıssa” ne demektir?

    Kur’an-ı Kerim bizim kutsal kitabımızdır. O, Rabb’imizin (c.c.) bize hitabıdır. Kullarını çok seven ve onların doğru yol üzere olmasını isteyen Allah (c.c.); emirlerini, yasaklarını, mesajlarını, bildirmek istediği haberleri Kur’an’da açıklamıştır. Cenab-ı Allah (c.c.), yüce kitabında mesajlarını bazen açık ve net bir şekilde, doğrudan iletmiştir bazen de dolaylı olarak, kıssalar yoluyla bizlere mesaj vermiştir. Sözlükte hikâye, hikâye etme, anlatma,haber verme anlamlarına gelen kıssa, dinî bir kavram olarak Kur’an-ı Kerim’de anlatılan geçmişte yaşamış peygamberler ve milletlerle ilgili ibretli ve tarihî olaylara denir.

“(Ey Muhammed!) Biz, sana bu Kur’an’ı vahyetmekle geçmiş milletlerin haberlerini sana en güzel bir şekilde anlatıyoruz. Gerçek şu ki sen bundan önce (bu haberleri) elbette bilmeyenlerden idin.”

Kur’an-ı Kerim’de yer alan kıssalarda bazı peygamberlerin
hayatı, ilahi mesajları yaymaya yönelik çabaları,tebliğsürecinde , karşılaştıkları engeller, Allah’a (c.c.) olan bağlılıkları,her zaman doğruyu tercih etmeleri vb. anlatılır.Kur’an’da, peygamberler yanında Ashab-ı Kehf gibi bazı grupların inançları uğrunda çektikleri sıkıntılara da değinilir. 

Kızıldeniz’i de gösteren bir harita

BİLGİ KUTUSU

Peygamberlerle alayeden, onların bildirdiği yoldan gitmemekte direnen
 Ad, Semud gibi kavimlerin, günah ve inkârda ısrar eden toplulukların Allah (c.c.) tarafından nasıl helak edildiği açıklanır.

ETKİNLİK

“Andolsun ki onların kıssalarında akıl sahipleri için ibret vardır. Kur’an uydurulabilecek bir söz değildir. Fakat kendinden öncekileri tasdik eden, her şeyi ayrı ayrı açıklayan ve inanan bir toplum için de bir yol gösterici ve bir rahmettir.”
                                                                                         (Yusuf suresi, 111. ayet.)
“Peygamberlerin haberlerinden senin kalbini (tatmin ve) teskin edeceğimiz her haberi sana anlatıyoruz.Bunda sana gerçeğin bilgisi, müminlere de bir öğüt ve bir uyarı gelmiştir.”
                                                                                         (Hûd suresi, 120. ayet.)

Kur’an-ı Kerim’de peygamberlerin ve milletlerin başından geçen olayların yani kıssaların anlatılmasının sebebi ne olabilir? Yukarıdaki ayetleri de dikkate alarak tartışınız.                                                                              Kendi Çalışmam

Sabır Örneği: Hz. Eyüp

Kendi Çalışmam

KUR'ANDA GEÇEN HANGİ KISSALARI BİLİYORSUNUZ???

“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.”
                                                            (Bakara suresi, 153. ayet.)

“Allah’ın (c.c.) sabredenlerle beraber olması” ne demektir?

   Kur’an-ı Kerim’de kıssası anlatılan ve özellikle sabrı ile bizlere örnek gösterilen kişilerden biri, Eyüp Peygamber’dir (a.s.). Kur’an’da, Hz. Eyüp’e (a.s.) Allah (c.c.) tarafından vahiy gönderildiği belirtilir. (1) Yüce kitabımızda
Eyüp Peygamber’in (a.s.) hidayete erdirildiği ve onun salih, iyi bir kul olduğu da ifade edilir. (2) Eyüp Peygamber’in (a.s.) Hz. Yakup (a.s.) ile aynı dönemlerde yaşadığı, tevhit dinini yaymak için mücadele ettiği;yumuşak huylu, affedici, sabır timsali bir kişiliğe sahip olduğu belirtilmektedir.
Hz. Eyüp’ün (a.s.) Şam bölgesinde yaşadığı, geniş bir araziye sahip olduğu, çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvanı, hizmetçisi bulunduğu rivayet edilmektedir.

Hz. Eyüp’ün (a.s.) çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvanı vardı.

Zenginlik ve refah içinde yaşayan Hz. Eyüp (a.s.), zaman içinde bütün varlığını kaybetti; malı, mülkü elinden gitti. Ürünleri telef oldu. Sahip olduğu sürüleri, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları öldü. Eyüp Peygamber’in (a.s.)
yaşadığı olumsuzluklar, başına gelen felaketler bununla da kalmadı. Eyüp (a.s.) şiddetli bir hastalığa yakalandı.Hastalığı sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadı, zorluklarla karşı karşıya kaldı. İnsanlar ondan uzaklaştı.

Yaşadığı zorluk ve sıkıntılar yıllarca devam edince Eyüp Peygamber (a.s.), artık dayanma gücünü kaybetmeye başladı. Ellerini açıp her şeyin sahibi, sonsuz merhamet sahibi olan Rabb’ine (c.c.) yöneldi. Ona dua etti,yaşadığı sıkıntıların son bulması için Allah’a (c.c.) yalvardı. Ondan, kendisine yardım etmesini diledi. Merhameti sınırsız olan Yüce Allah (c.c.) da onun duasını karşılıksız bırakmadı. Hem ailesini hem de sahip olduğu mal ve mülkün daha fazlasını sevgili nebisine tekrar verdi.

Hz. Eyüp (a.s.) kıssasında en çok ilginizi çeken hususlar nelerdir? Söyleyiniz.Sabrın, güçlükleri ve olumsuzlukları aşmadaki önemi nedir? Hz. Eyüp (a.s.) kıssasından da faydalanarak açıklayınız.

Unknown Track - Unknown Artist
00:00
bottom of page