top of page

AHLAK

DÜŞÜNELİM?

“Ben ancak ahlaki güzellikleri tamamlamak için gönderildim.”                                                                                                (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8.)
Yukarıdaki hadiste verilmek istenen mesaj nedir?

İslamiyette iman ve ibadetlerle birlikte ahlakın da çok önemli bir yeri vardır. İslam’ın temel amacı insanların inançlı, kulluk bilincine sahip, güzel ahlaklı bireyler olmasıdır. Bu sebepledir ki Kur’an-ı Kerim, insanlara iman ve ibadet etmenin yanı sıra güzel ahlaklı olmayı da emreder. Yüce kitabımız, model olarak bizlere, “Muhakkak ki sen yüce bir ahlak üzeresin.” (1) buyurarak övdüğü Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v.)gösterir.

“(Resulüm!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı
bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.”
(Âl-i İmrân suresi, 31. ayet.)               

YORUMLAYALIM

   Kur’an-ı Kerim, insanı Allah’ın (c.c.) yarattığı üstün ve şerefli bir varlık olarak görür. Ondan, insanın üstünlüğüne yakışan güzel ve faydalı davranışlarda bulunmasını ister. İnsan onuruna yakışmayan söz ve davranışlardan da insanları sakındırır. Nitekim yüce kitabımızda, insanları ahlaklı olmaya yönlendiren birçok öğüt yer almaktadır. Yüce dinimizin öngördüğü ahlaklı insan tipi, Kur’an’ın ortaya koyduğu bu ilke ve öğütlere uygun davranışlar sergileyen kişidir. İslam ahlakının temeli de Kur’an’a dayanır. Nitekim Hz. Aişe (r.a.), kendisine Resulullah’ın (s.a.v.) ahlakı sorulduğunda “Siz hiç Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’an’dı.”(2)diye cevap vermiştir.

Kendimizi Değerlendirelim?

    Her Zaman Bazen Hiçbir Zaman

Aşağıdaki tabloda kendinize uygun bölüme “X” işareti koyarak davranışlarınızı değerlendiriniz.
               
Kur’an-ı Kerim                                                         Ben                 
                                                                  

 

Doğru söylemeyi, dürüst olmayı emreder.
Anne-babaya saygılı olmayı emreder.
Merhametli ve yardımsever olmayı emreder.
Akraba hakkını gözetmeyi emreder.
Komşularla iyi geçinmeyi emreder.
Güzel sözlü olmayı emreder.
Muhtaçlara yardım etmeyi emreder.
Emaneti korumayı emreder.
Yalan ve hileden kaçınmayı emreder.
Dedikodu ve iftiradan uzak durmayı emreder. 
                                                                                                                                                      Kendi Çalışmam

Kur’an-ı Kerim, anne ve babaya saygılı olmayı ve iyilik etmeyi, komşularla güzel geçinmeyi, akraba hakkını gözetmeyi, toplumun zayıf kesimlerine iyi davranmayı, muhtaçlara destek olmayı emreder. Örneğin bir ayette şöyle buyrulur: “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere,yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara(köle, cariye, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.” (1)Doğru söylemek, dürüst ve güvenilir olmak, emanetleri korumak gibi güzel davranışlar da Kur’an’ın emrettiği ahlaki davranışlardandır

Kur’an-ı Kerim, bizleri merhametli ve paylaşımcı olmaya yönlendirir.

Unknown Track - Unknown Artist
00:00
bottom of page