top of page

İNANÇ

“Dinin temeli inançtır.” sözünden ne anlıyorsunuz?

   Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri inançtır. Kur’an, inanılması gereken esasların neler olduğunu, imanın nasıl olması gerektiğini, iman etmenin ve etmemenin sonuçlarını açıkça ortaya koyar.İslam’ın inanç esasının temelini tevhit oluşturur. Kur’an’ın en sık üzerinde durduğu konulardan biri, Allah’ın (c.c.) birliği yani tevhittir. Kur’an’a göre evrendeki mükemmel yaratılış ve eşsiz düzen, Allah’ın (c.c.) birliğinin en açık delilidir. Yüce kitabımızın birçok ayetinde Allah’ın (c.c.) bir olduğu, eşinin, benzerinin ve denginin bulunmadığıbelirtilir.

“İlahınız bir tek Allah’tır. Ondan başka ilah yoktur. O Rahmân’dır,Rahîm’dir.”BAKARA SURESİ,163 Ayet

Evrendeki düzen ve yeryüzündeki güzellikler, Allah’ın (c.c.) hem varlığını hem de birliğini gösterir.

Kur’an-ı Kerim’de, nelere iman edilmesi gerektiğini açıklayan birçok ayet yer almaktadır. Örneğin Bakara suresinde yer alan bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “Peygamber, Rabb’inden kendisine indirilene iman etti,
müminler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz…” (1)
Başka bir ayette de inanç esaslarıyla ilgili şu bilgiler verilmekte ve iman etmemenin sapkınlık olduğu şöyle belirtilmektedir: “Ey iman edenler! Allah’a, Peygamber’ine, Peygamber’ine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse derin
bir sapıklığa düşmüş olur.” (2)

BİLGİ NOTU

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) kendisine, “İman nedir?” diye sorulduğunda şu cevabı vermiştir: “İman; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere yani hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna da inanmandır.”
                                                                           (Buhârî, İman, 1; Müslim, İman, 1.)

    Kur’an-ı Kerim, insanların yanlış inançlarını da eleştirir. Örneğin yüce kitabımız, Hristiyanların ve Yahudilerin bazı yanlış inançlarını şöyle açıklamaktadır: “Yahudiler, ‘Üzeyr Allah’ın oğludur.’ dediler. Hristiyanlar
da ‘Mesih (İsa) Allah’ın oğludur.’ dediler. Bu onların ağızlarıyla geveledikleri sözlerdir. (Sözlerini) dahanönce kâfir olmuş kimselerin sözlerine benzetiyorlar. Allah onları kahretsin! Nasıl da (haktan batıla) döndürülüyorlar!”(3) buyrulur.Kur’an-ı Kerim, imanın bir bütün olduğunu, inanç esaslarının bir kısmına inanıp bir kısmına inanmamanın kabul edilemeyeceğini belirtir.

İman (inanç), insanı insan yapan, hayata yön veren, söz ve davranışlara anlam ve kıymet kazandıran en önemli değerdir. İman etmemiş bir insanın yaptığı iyiliklerin, ortaya koyduğu güzel davranışların Allah (c.c.)katında hiçbir değeri yoktur.

ETKİNLİK

“…Her kim de inanılması gerekenleri inkâr ederse bütün işlediği boşa gider. Ahirette de o, ziyana uğrayanlardandır.”(Mâide suresi, 5. ayet. )
Yukarıdaki ayete göre dünyada ve ahirette kurtuluşa ermenin temel yolu nedir? Düşüncelerinizi açıklayınız.   
                  Kendi Çalışmam

Kendi  Çalışmam

Unknown Track - Unknown Artist
00:00
bottom of page